Probiyotikler, hazım sisteminizde organik olarak bulunan ve çoğu zaman takviye edici besin yada gıda takviyeleri olarak tüketilen canlı mikroorganizmalardır. Özellikle “arkadaş bakteriler” olarak malum bu mikroorganizmalar, hazım sisteminizin sağlığını korumaya ve düzenlemeye destek olurlar.
Probiyotik Nedir?
Probiyotikler, hazım sisteminizde organik olarak bulunan yada takviye olarak alınan canlı mikroorganizmalardır. Bu mikroorganizmalar çoğu zaman “arkadaş bakteriler” olarak adlandırılır ve hazım sistemi sağlığını desteklerler. Probiyotiklerin muhtelif türleri vardır, sadece en yaygın olanları Lactobacillus ve Bifidobacterium benzer biçimde bakteri türleridir.
Probiyotikler, hazım sisteminde yararlı etkisinde bırakır sağlarlar. Bağırsak florasının dengesini korur, hazım enzimlerinin üretimini artırır ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarını desteklerler. Ayrıca, birtakım probiyotik türleri, zararı olan bakteri oluşumunu engelleyerek hazım sisteminin sıhhatli kalmasına destek olurlar.
Probiyotikler, çoğu zaman yoğurt, kefir, turşu, fermente sebzeler ve birtakım gıda takviyeleri benzer biçimde gıdalarda bulunurlar. Bunlar organik kaynaklardan elde edilebildiği benzer biçimde, probiyotik takviyeleri benzer biçimde de tüketilebilirler. Ancak, probiyotiklerin müessir olabilmesi için ehil miktarlarda alınmaları önemlidir. Genellikle probiyotik takviyeleri, tavsiye edilen dozlarda alınmalıdır ve hekim yada esenlik uzmanının tavsiyesine bakılırsa kullanılmalıdır.
Sonuç olarak, probiyotikler hazım sistemi sağlığını destekleyen canlı mikroorganizmalardır. Sindirim sisteminin düzenlenmesi, bağışıklık sistemi fonksiyonlarının desteklenmesi ve zararı olan bakterilerin engellenmesi benzer biçimde yararları vardır.
Probiyotikler Nelerdir?
Probiyotikler, sindirim sistemi için faydalı olan canlı mikroorganizmalardır. Aşağıda, en yaygın olarak kullanılan probiyotik türlerini bulabilirsiniz:
- Lactobacillus: Sindirim sistemi süresince bulunan ve en fazlaca araştırılan probiyotik türlerinden biridir. Yoğurt benzer biçimde fermente gıdalarda naturel olarak bulunur ve bağırsak sağlığını destekler.
- Bifidobacterium: Sindirim sisteminin kolon kısmında bulunan bir probiyotik türüdür. Bağırsak florasının balans ve çeşitliliğini korumaya destek olur. Fermente süt ürünlerinde ve birtakım probiyotik takviyelerde bulunur.
- Saccharomyces boulardii: Bu maya türü, antibiyotik kullanması yada hazım sistemi enfeksiyonları ondan sonra bağırsak sağlığını regüle etmek için yaygın olarak kullanılan bir probiyotiktir.
- Streptococcus thermophilus: Yoğurt ve öteki fermente süt ürünlerinde naturel olarak bulunan bir bakteri türüdür. Sindirim sistemi sağlığını iyileştirmek için kullanılan probiyotiklerden biridir.
- Lactococcus lactis: Süt ürünlerinin fermente edilmesi esnasında kullanılan bir bakteri türüdür. Bağırsak sağlığını desteklemek için probiyotik takviyelerde kullanılır.
Bu sadece probiyotiklerin bazı örnekleridir ve pazarlarda farklı probiyotik türleri bulunabilir. Her probiyotik türü, farklı faydalara sahip olabilir. Probiyotik takviyeleri kullanmadan önce, sağlık durumunuz ve ihtiyaçlarınız konusunda bir sağlık uzmanıyla konuşmanız önemlidir.
Probiyotik İçeren Besinler Nelerdir?
Probiyotiklerin doğal olarak bulunduğu veya probiyotik olarak takviye edildiği birçok besin bulunmaktadır. İşte probiyotik içeren bazı yaygın besinler:
- Yoğurt: Yoğurt, Lactobacillus ve Bifidobacterium benzer biçimde probiyotik bakteriler içerir. Ancak, yoğurt seçerken etiket üzerinde “canlı ve etken kültürler” ibaresinin yer aldığından güvenli olun.
- Kefir: Fermente süt ürünü olan kefir, muhtelif probiyotik türlerini içerir. Yoğurda benzer bir kıvamı vardır ve meşrubat yada yoğurt benzer biçimde tüketilebilir.
- Turşu: Fermente edilmiş sebzeler, bilhassa lahana, salatalık, havuç ve lahana benzer biçimde turşular, organik olarak probiyotik içerir. Ancak, pastörize edilmemiş ve canlı bakteriler içeren turşuları tercih etmek önemlidir.
- Kimchi: Geleneksel Kore mutfağına ilişik bir turşu olan kimchi, lahana ve öteki sebzelerin fermente edilmesiyle elde edilir. İçerdiği probiyotikler, hazım sağlığını destekler.
- Tempeh: Soya fasulyesinin fermentasyonuyla üretilen tempeh, birçok yararlı probiyotik bakteriyi içerir. Ayrıca protein ve öteki gıda maddeleri açısından da varlıklı bir kaynaktır.
- Miso: Japon mutfağına ilişik birçok yemekte kullanılan miso, soya fasulyesinin fermentasyonuyla elde edilmiş bir besindir. İyi bir probiyotik deposudur ve bununla beraber tat verici olarak da kullanılır.
- Fermente Süt Ürünleri: Yoğurt dışında, fermente süt ürünleri içinde ayran, yoğurtlu içecekler, peynir altı suyu ve birtakım peynir çeşitleri de probiyotik içerebilir.
Bu sadece probiyotik içeren bazı besinlerin örnekleridir. Ayrıca, bazı gıda takviyeleri ve probiyotik içeren probiyotik takviyeleri de bulunmaktadır.
Probiyotik Faydaları Nelerdir?
Probiyotiklerin birçok faydası vardır ve sindirim sistemi sağlığına olumlu etkileriyle bilinirler. İşte probiyotiklerin bazı önemli faydaları:
- Sindirim sağlığı: Probiyotikler hazım sisteminin sağlığını destekler. Sindirim enzimlerinin üretimini artırarak sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca, birtakım probiyotik türleri bağırsaklarda zararı dokunan bakteri oluşumunu engeller ve bağırsak florasının dengesini korur.
- Bağışıklık sistemi desteği: Bağışıklık sistemi sağlığını desteklemek için probiyotiklerin görevi önemlidir. Bağırsaklarımızın büyük bir bölümü bağışıklık sistemiyle ilişkilidir ve probiyotikler, bağırsak florasını düzenleyerek bağışıklık sisteminin doğru çalışmasına destek olurlar.
- İnflamasyon azaltma: Bazı probiyotik türleri, vücuttaki inflamasyonu azaltmaya destek olabilir. Kronik inflamasyon birçok hastalığın temelinde yer aldığından, probiyotiklerin anti-inflamatuar tesirleri mühim bir faydadır.
- Sindirim sistemi enfeksiyonlarının önlenmesi: Probiyotikler, zararı dokunan bakterilerin çoğalmasını engelleyerek hazım sistemi enfeksiyonlarının riskini azaltır. Özellikle antibiyotik kullanması sonrası bağırsak enfeksiyonlarına karşı koruyucu tesirleri vardır.
- Laktoz intoleransı hafifletme: Bazı probiyotikler, laktoz intoleransı olan kişilerde hazım periyodunu kolaylaştırarak laktozun sindirimini artırabilir.
- İrritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarının hafifletilmesi: İrritabl bağırsak sendromu (IBS) benzer biçimde hazım sistemi hastalıkları olan kişilerde probiyotikler, semptomların hafiflemesine destek olabilir. IBS semptomlarını test etmede ve bağırsak hareketliliğini düzenlemede müessir olabilirler.
Bu, probiyotiklerin bazı yaygın faydalarının sadece birkaç örneğidir. Probiyotiklerin etkileri kişiden kişiye ve kullanılan probiyotik türüne göre değişebilir. Herhangi bir sağlık sorunuyla ilgili olarak, doktorunuza veya bir beslenme uzmanına danışmanız önemlidir.