Hünkar Beğendi Tarifi, Nasıl Yapılır?

Hünkar Beğendi Tarifi

Hünkar beğendi tarifi, patlıcan ve etin muhteşem uyumundan oluşan eski bir tariftir. Lezzetiyle hünkarların dahi beğendiği, yapımı kolay, malzemesi az bir yemek olan hünkar beğendi nasıl yapılır bu tarifte detaylı olarak anlatacağız.

Hünkar Beğendi Hikayesi Nedir?

Hünkar beğendi, ardında hüzünlü bir hikayeyi de barındırmaktadır. Hünkar beğendi hikayesi Sultan Abdülaziz’e kadar dayanmaktadır. Sultan Abdülaziz 1867 yılının yaz aylarında yapmış olduğu Paris ziyareti ile sefer haricinde yurt dışına çıkan ilk ve son Osmanlı padişahı olmuştur. Hüzünlü hikayede bu ziyaret ile başlıyor. Sultan Abdülaziz’in Paris ziyaretindeki asıl amaç bir sergiye katılmaktı. Sergi sonrasında da III. Napoleon’un sarayda konuğu oldu ve İmparatoriçe Eugenie ile de tanışmış oldu. İlk görüşte birbirlerine aşık olan Eugenie ve Sultan Abdülaziz, serginin bitişiyle belki de bir daha görüşememek üzere ayrılıyorlardı.

Gelgelelim kader Sultan Abdülaziz ve Eugenie’yi bir daha bir araya getirmekte kararlıydı. Eugenie ve Napoleon, Süveyş Kanalı’nın açılışına davet edilmişlerdi fakat Napoleon bir takım sebeplerden dolayı açılışa katılamayacaktı. İmparatoru temsilen Eugenie Açılışta bulunacaktı. Eugenie Mısır’a doğru yola çıkmışken İstanbul üzerinde bir mola verdi ve Sultan Abdülaziz’i sarayında ziyaret etmek istedi. Aşçısını da yanında getiren imparatoriçe ondan beşamel sos yapmasını ister. Beşamel sos yapılır ve sarayın baş aşçısı da sosun içerisine köz patlıcan katar. Üzerine de tas kebabı koyulduktan sonra imparatoriçe ve sultana servis edilir. Sultan Abdülaziz bu yemeği çok sever ve hünkar beğendi Osmanlı çapında biranda üne kavuşur.

Yemekten sonra sultan ile kalmak isteyen Eugenie sultanın annesi tarafından saraydan kovulur. Süveyş Kanalı ziyareti sonrasında ülkesine döner ve III. Napoleon tarafından da sürgün edilir. Sultan Aziz de kötü bir kader ile tahttan indirilmiş ve öldürülmüştür. Kavuşamayan aşıklardan geriyeyse yalnızca hünkar beğendi tarifi kalmıştır…

Hünkar Beğendi Kaç Kalori?

Hünkar beğendi yemeği besin değeri bakımından sağlıklı bir yemek olarak düşünülebilir. 1 porsiyon hünkar beğendi yaklaşık olarak 450 kaloriye sahiptir.

Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır?

Hünkar beğendi malzemeleri

  • Yarım kg kuşbaşı et

  • 1 kg patlıcan

  • 1 yemek kaşığı un

  • Sıvı yağ

  • 1 orta boy soğan

  • 2 tane kapya biber

  • 1 su bardağı süt

  • 1 yemek kaşığı un

  • 1 kase kaşar peyniri rendesi

Talimatlar

  1. Öncelikle yarım kg kuşbaşı etin tane karabiber, 2 damla limon suyu ve sıvı yağ karışımında 1 saat bekletilmesi gerekiyor.
  2. Yeterince bekletilen et yağda kavrulmalı. En son üzerine soğan ve kapya biber eklenip kavrulmaya devam edilmeli.
  3. Biraz kavrulduktan sonra 1 çay bardağı su eklenip yarım saat boyunca etler yumuşayıncaya kadar pişirilmeli.
  4. Patlıcanlar közlenecek ve kabukları soyularak temizlenecek.
  5. Temizlenen patlıcanın üzerine limon suyu eklenecek.
  6. Bir kaşık unun sıvı yağ ve tereyağı karışımında kavrulması gerekiyor.
  7. Kavrulan una temizlenmiş köz patlıcanlar eklenecek.
  8. Karışıma 1 su bardağı süt ve kaşar eklenecek, pişirme işlemi böylece bitirilecek.
  9. Servis tabağına önce patlıcan alınacak. Üzerine ise et eklenecek.
  10. İsteğe göre tereyağı kavrulup servis tabağındayken hünkâr beğendinin üzerine dökülebilir.

Hünkar Beğendi Püf Noktaları Nelerdir?

Hünkar beğendi fazla malzeme barındırmadığı ve nispeten az işlem gerektirdiği için püf noktası bakımından da zengin bir yemek değildir. Lezzet katabilecek hünkar beğendi püf noktaları;

  • Kavrulmuş tereyağı ile sunumu zenginleştirmek.
  • Kavrulan ete 1 su bardağı su ilave ederek pişirme işlemine devam edilmesi.
  • Patlıcanın acı tadını minimuma indirebilmek için kabuk kalmadığından emin olana kadar soyulmasıdır.

İlgili Tarifler